sâmbătă, 10 octombrie 2009

Natura 2000 ape ,pasari ,arii

România în faţa Curţii Europene de Justiţie datorită desemnării neadecvate a reţelei NATURA 2000
...."Bucureşti, 8 octombrie 2009

România a fost trimisă în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru desemnarea necorespunzătoare a siturilor NATURA 2000 conform hotărârii de ieri a Comisiei Europene.

„Prin desemnarea neadecvată, 21 de Arii de Importanţă Avifaunistică nu beneficiază de statut de protecţie legal, iar 71 de arii au fost desemnate incomplet fapt care afectează drastic protecţia a peste 25 de specii de păsări listate în Anexa I a Directivei Păsări” - Ciprian Fântână Manager de Conservare Societatea Ornitologică Română (BirdLife România).

NATURA 2000 este o reţea de arii protejate formată din Arii de Protecţie Specială Avifaunistică desemnate conform Directivei Păsări şi Arii Speciale de Conservare desemnate conform Directivei Habitate ale Uniunii Europene.

În România au fost propuse 130 de zone pentru a beneficia de statutul de Arie de Protecţie Specială Avifaunistică în cadrul reţelei NATURA 2000. Aceste zone corespund reţelei de Arii de Importanţă Avifaunistică din România, reţea bazată pe criterii ştiinţifice dezvoltate de Birdlife International. Ariile de Importanţă Avifaunistică sunt esenţiale pentru protejarea mai multor specii de păsări periclitate, iar în România au fost identificate de către Societatea Ornitologică Română şi Asociaţia Grupul Milvus. Deşi Ariile de Importanţă Avifaunistică nu au un statut de protecţie legal, ele sunt totuşi foarte importante deoarece sunt folosite de Comisia Europeană ca listă de referinţă pentru verificarea desemnării Ariilor de Protecţie Specială Avifaunistică conform Directivei Păsări. Ţara noastră trebuia să desemneze aceste situri la data aderării la Uniunea Europeană respectiv 1 ianuarie 2007. Cum acest lucru nu s-a întâmplat Comisia a declanşat procedura de infringement împotriva României, adică procedura de încălcare a dreptului comunitar de către un stat membru.

În prima etapă Guvernul a fost înştiinţat de această procedură printr-o scrisoare de notificare oficială din partea Comisiei Europene în Octombrie 2007. Pentru a se conforma, la sfârşitul lui Octombrie 2007 Guvernul României a emis Hotărîrea de Guvern nr. 1284/2007 prin care a desemnat 108 Arii de Protecţie Specială Avifaunistică. Prin suprapunerea ariilor desemnate cu ariile propuse pentru desemnare s-a constat că din suprafaţa propusă doar 69% a fost desemnată, fapt care afectează necesităţile de protecţie pentru mai multe specii de păsări protejate.

Ca urmare în Septembrie 2008 Comisia a iniţiat al doilea pas al procedurii de infringement respectiv a solicitat decizia de motivare a desemnării din partea Guvernului. Motivarea Guvernului a determinat Comisia Europeană să demareze al treilea pas al procedurii, respectiv trimiterea României în faţa Curţii Europene de Justiţie, decizie luată în 7 Octombrie 2009. Pentru România acest detaliu poate avea influenţe nefaste care merg până la aplicarea unor penalităţi financiare drastice în funcţie de decizia Curţii Europene de Justiţie.

„Cu toţii ar trebui să fim conştienţi de valoarea biodiversităţii din ţara noastră, una dintre cele mai însemnate contribuţii aduse de România Uniunii Europene. Dacă Guvernul nu acţionează de urgenţă pentru conservarea acesteia, România riscă o amendă usturătoare pentru nerespectarea legislaţiei europene. Cea mai gravă consecinţă este însă degradarea ireversibilă a naturii de care depinde, până la urmă, existenţa noastră ca specie.” - Dan Hulea, Director Executiv Societatea Ornitologică Română (BirdLife România).

Contact: Ciprian Fântână
Manager de Conservare SOR
ciprian.fantana@sor.ro
Tel.: 031 4255657
......"
articol preluat de pe site S.O.R.
Alte articole :
http://www.euractiv.ro/index.html/articles%7CdisplayArticle?articleID=18413
-------------------------------
http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articlesdisplayArticle/articleID_18399/Comisia-Europeana-da-in-judecata-Romania-pentru-neaplicarea-cerintelor-privind-ariile-protejate.html

Meditatie

Stau si ma gandesc de ce nu sa putut face nimic in acest sens, nu au facut ornitologii demersuri sau statul roman si cei din ministerul mediului au fost nepasatori in aceasta cauza ?Ma gandesc ca si la noi in Maramures exista multe locuri cu potential avifaunistic si nici macar nu figureaza pe vreo lista . Vezi Padurea Bavna-Fersig loc de cuibarit al coloniilor de starci cenusii , plus lacurile piscicole , .... Am fost pe un lac.. unde lacul este concesionat si la observatiile din 3 octombrie cineva neinstruit un paza lapte ne-a intrebat de scopul vizitei " da ce facem ?" " da stim ca este proprietate privata ?ca nu se poate sa facem asa ceva sa filmam sa monitorizam sa fotografiem " ca este al lui " x " ,Vezi mentalitate la romani !:)) pana si pasarile au devenit proprietate privata !!! Ma intreb ce au facut ei pentru pasari astia mai mari patroni de carton ? Au o statistica stiu ei ce pasari au pe balti ? stiu efectivele ? stiu sau cunosc speciile ? Astia ar trebui obligati la mai multe sa nu fie chiar asa de dictatori si sa nu se gandeasca ca ei domina si ei detin totul chiar si pasarile care sunt libere si nu au stapan ! Nu poti cere de la cei care nu au educatie si sunt neinstruiti sa faca ceva ce le depaseste nivelul lor de percepere . Nu poti cere sa respecte niste legi europene daca nu cunosc nici legiile tari unde isi duc afaceriile lor ! Eu nu as concesiona astfel de suprafete de ape unor indivizi care nu respecta legiile europene ! Stiu ca ei au si obligatii fata de natura ? Oare ei se achita de obligatii ? Oare ei sunt monitorizati ? Sunt verificati ? Au primit in concesionare sau au cumparat lacurile numai asa fara obligatii? Cine ii verifica ? Cine ii controleaza ? Ca profit fac suta la suta ! Despre pasarile de pe baltiile piscicole ce sa spun?... Sunt destule pasari , uneori exemplare rare ,de multe ori sunt cele care vin migreaza si stau sa se odihneasca ,alteori sunt cele care isi duc traiul aici pe astfel de balti .Apropo am citit tot pe net despre atitudinea unor patroni de balti , atitudine nu tocmai acceptabila.Aveau o atitudine nepotrivita despre pasari ...parca ziceau cica" imi mananca pestii"Hai sa fim seriosi nu raman ei saraci ;)nu ramane balta fara peste !
As putea sa spun si sa amintesc de niste balti de exemplu de la lacurile, baltiile piscicole de la M. unde nu gasesti cosuri pentru gunoaie . Gunoaiele , multe gunoaie imprastiate dealungul malului . Si aici un "administrator de carton" din vechea nomenclatura ramas pe pozitie , om in varsta venea la noi sa ne ceara socoteli cine suntem de unde de ce filmam pasarile, de ce fotografiem ? Asta a fost marea lui preocupare si nu mizeria adunata si aruncata de pescari indisciplinati . Venea batranul cu casa de marcat si dadea bonuri la pescari ,dar de curatenie nu il interesa . Fain ! Si te gandesti ca Romania este " bine vazut" si pe la forurile europene . Ape poluate , pasari rare protejate impuscate chiar in Delta Dunarii .
ex .
:http://www.sor.ro/comunicate%20de%20presa/stiri_19.01.2008_Masacru%20in%20Delta%20Dunarii.html
-----------------------------
http://www.ecomagazin.ro/masacru-in-delta-dunarii/
---------------------------
NATURA 2000
http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/db_gis/pdf/ROn2k_0802.pdf

Directiva privind Conservarea habitatelor naturale si speciile de plante si animale salbatice
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31992L0043:EN:html
-------------------------------------
http://www.jncc.gov.uk/page-1374
----------------------------------------
http://www.consilium.europa.eu/showPage.aspx?lang=RO&id=1

Niciun comentariu:

Etichete

filmulet (38) pasari (30) natura (20) zbor (16) observatii ornitologice (15) pitigoi mare -parus major (11) starc cenusiu-ardea cinerea (11) SOR (10) Vrabie-passer domesticus (10) milvus (10) pasari de apa (10) Egreta mare-egretta alba (9) copii (9) peisaj (9) Cluj Napoca (8) apa (8) casute-hranitori pentru pasari (8) muzica (8) photo contest (8) pitigoi albastru-parus caeruleus (8) proiect (8) protectia mediului (8) adunare SOR (7) barza-ciconia ciconia (7) birdwatching (7) concurs foto (7) iarna (7) pitigoi mare -parus maior (7) scoala (7) seminar (7) Baraj -Firiza (6) MIERLA- turdus merula (6) Midwinter Count (6) aripi (6) berze (6) gugustiuc-Streptopelia decaocto (6) hranitoare (6) pescarusi (6) rasarit (6) rata mare (6) sticlete -carduelis carduelis (6) ''Delta mea'' (5) Baia Mare (5) Delta Dunarii (5) Rate (5) activitati de ziua pasarilor (5) balta (5) codobatura alba-motacilla alba (5) corcodel mare-podiceps cristatus (5) educatie (5) la hranitor (5) lisita-fulica atra (5) migratia berzelor (5) peisaj cu rate (5) pescaras albastru-alcedo atthis (5) pitigoi (5) proiectii educative (5) protectia pasarilor (5) rata mare -Anas platyrhinchos (5) rata mare-anas platyrhyncos (5) starc (5) talpalatnyi zold (5) ziua pamantului (5) ARCER -asociatia de tineret ecologista -ARCER (4) Pitesti (4) TICLEAN -sitta europea (4) arie naturala (4) birdwatch (4) ciuf de padure-asio otus (4) cocosar-turdus pilaris (4) egrete (4) festival (4) film (4) gainusa de balta-gallinula chloropus (4) hranirea pasarilor (4) hranitor (4) iesire in natura (4) lebada (4) lebede (4) lebede de vara -cignus olor (4) muzeu (4) pasari comune (4) portret (4) raul Sasar (4) sarbatorim azi (4) ziua pasarilor (4) Aquila pomarina (3) Baia Mare Maramures MIDWINTER COUNT (3) Bavna-Fersig (3) Botgros -Coccothtraustes (3) Botgros -Coccothtraustes coccothraustes (3) CIUF DE PADURE - asio otus (3) Delta (3) Lastun de mal -Riparia riparia (3) RSPB (3) S.O.R. (3) S.O.R. observatii (3) SOR BAIA MARE (3) Tabara Nationala sor 2013 (3) Ziua pasarilor si a arborilor (3) apus (3) birds (3) braconaj (3) cinteza-fringilla coelebs (3) clip (3) desene (3) directiva pasari al C.E. (3) ecologie (3) excursie de documentare (3) expozitie fotografica (3) film pasari (3) filmuletz (3) gugustiuc (3) lac (3) lebada-Cygnus olor (3) migratia (3) migratie (3) monitorizare (3) pasari Cluj (3) pasari din parcurile noastre (3) paser domesticus (3) pitigoi sur-parus palustris (3) rapitor (3) rata cu gat castaniu-aythya ferina (3) rata mare-anas platyrhynchos (3) rate pe Baraj Firiza (3) rate pe Sasar (3) recensamant (3) recensamant si sincron de iarna al ciufilor de padure (3) rezervatie naturala (3) starc cenusiu (3) studiul pasarilor (3) sunete (3) sunetul pasarilor (3) uliu sorecar (3) vanatoare (3) ziua mondiala a zonelor umede (3) Adunare Generala S.O.R.-2013 (2) B/W (2) BALD EAGLE juvenile (2) Bucuresti (2) CALIFAR ROSU - tadorna ferruginea (2) Eurobirdwatch 2009 (2) Eurobirdwatch 2010 (2) Eurobirdwatch 2014 (2) Gaita - Garrulus glandarius (2) MIERLA- turdus merula- femela (2) Macaleandru-Erithacus rubecula (2) Matasari-bombycilla garrulus (2) Muscar gulerat-Ficedula albicollis (2) NATURA 2000 (2) PITIGOI DE MUNTE - parus montanus (2) Randunica-Hirundo rustica (2) S.O.S. PASARI RANITE (2) Somes (2) TV (2) Trofeu premiul 1- GEF (2) Ziua internationala a pasarilor migratoare (2) acvila (2) afise (2) agricultura (2) arta (2) balastiera (2) barza (2) calatorie (2) cantece al pasarilor (2) ceata (2) chira de balta (2) cioara griva-corvus corone cornix (2) club ornitologic (2) cocori (2) corcodel mic (2) cormoran (2) creatii copii (2) cuib (2) darvak (2) desene cu pasari (2) eoliene (2) eveniment azi (2) ferastras mare-mergus merganser (2) filme (2) gaita (2) gaita-garrulus glandarius (2) gaste (2) gastele salbatice (2) golya (2) gps (2) grauri (2) great tit (2) hrana (2) hrana pasarilor (2) hranitoare Cluj (2) hu (2) lacul Bodi -Mogosa (2) lastun de mal (2) link (2) madarak (2) mancare (2) mici ornitologi (2) migratia gastelor salbatice (2) monitorizarea pasarilor comune (2) nagat-vanellus vanellus (2) nature photography contest (2) pasare pe creanga (2) pasari in arta (2) pasari moarte (2) pitigoi-Parus major (2) portret de pasare (2) prigorie (2) publicat (2) ramsar (2) randunele (2) randunica (2) rapitori (2) revista (2) salvare (2) scatiu-carduelis spinus (2) secvente (2) silhuette (2) starc rosu-ardea purpurea (2) stiri (2) studiul zborului (2) sturz de vasc-turdus viscivorus (2) uliu (2) vrabie (2) vrabii (2) world wetlands day (2) ziua internationala a biodiversitatii (2) ziua mondiala a mediului (2) ''Delta din Carpati'' (1) ''DesprePasari'' (1) 3 pozitii (1) A.P.I.A. ro (1) AIA (1) ASPA (1) AVIBASE (1) Accipiter nisus (1) Anser albifrons (1) Atlas (1) BBC-BIRDS (1) BIRD SOUNDS (1) Baia Mare Maramures MIDWINTER COUNT 2011 (1) Baia Mare Maramures MIDWINTER COUNT 2014 (1) Baia Mare Maramures MIDWINTER COUNT.vrabie de camp-paser montanus (1) Baile 1 Mai (1) Branta canadensis (1) CANAL TV BIRDWATCH (1) CQ (1) Centrul Vechi (1) Chechis MM (1) Creator (1) Curtea de Arges Vidraru (1) DE ZWAAN (1) DVS (1) Danestii Chioarului (1) Delta Dunarii-altfel (1) EBCC (1) EBCC 2013 (1) EXTRAORDINAR (1) Erdely (1) FAMILIA SYLVIIDE (1) Feed the birds (1) Fluierar negru-Tringa erythropus (1) Frunzarita galbena -Hippolis icterina (1) Fugaci mic - Caladris minuta (1) G.P.S. (1) Graur -sturnus vulgaris (1) H5 N1 (1) Haliaeetus leucocephalus (1) Herastrau (1) Hirundo Rustica (1) Hortobagy hu (1) Info Natura 2000 (1) Iordan Hristov (1) Japonia (1) KLM (1) Lacul Furtuna (1) Let's do it Romania (1) MM (1) Maliuc (1) Maracinar negru-saxicola torquata (1) Maramures (1) Mark Eaton (1) Merops apaister (1) Miresu Mare (1) Miresul Mare (1) Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Baia Mare (1) Muzeul Zoologic (1) Nagat- Vanellus vanellus (1) Nymphaea lotus var.thermalis (1) Olandezul zburator (1) PET (1) PNDR (1) PREMIUL 1 SAN REMO (1) Paraul Petea (1) Peisaj Delta (1) Petrescu Eugen pres S.O.R. (1) Piciorong- Himantopus himantopus (1) Podul Viilor (1) Prigorie-Merops apaister (1) Rasarit Delta (1) Repülj Madár (1) S.O.R. Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Baia Mare (1) SOR Satu Mare (1) Sasar (1) Sfrancioc rosiatic-Lanius collurio (1) Stancuta -Corvus monedula -juvenil (1) Starc de noapte-Nycticorax-nycticorax (1) Starc pitic-Ixobrichus minutus (1) Struthio camelus (1) Swan (1) Sylvia curruca (1) Tachymarptis melba (1) Tata (1) The birds of America (1) Ticlean -Sitta europaea (1) Transilvania (1) Tyto alba (1) WORLD MIGRATORY BiRD DAY 2011 (1) WORLD MIGRATORY BiRD DAY 2012 (1) WORLD MIGRATORY BiRD DAY 2013 (1) WORLD MIGRATORY BiRD DAY 2015 (1) WWD 2013 (1) Walt Disney (1) ZIUA EUROPEANA A PASARILOR (1) ZIUA EUROPEANA A PASARILOR 2012 (1) ZIUA EUROPEANA A PASARILOR 2014 (1) ZIUA MONDIALA A APEI 2012 (1) Zarnesti (1) Ziua Pasarilor 2012 (1) Ziua Pasarilor 2013 (1) Ziua Pasarilor 2014 (1) Ziua internationala a pasarilor migratoare 2012 (1) Ziua pasarilor si a arborilor 2014 (1) Zoltan Gergely Nagy (1) aburi (1) acuarele (1) acvila pomarina (1) adunare (1) alb negru (1) animatie (1) arbori (1) arhiva sunet (1) aterizare (1) avioane (1) avion (1) aviooane (1) bald eagle pelicani (1) barn owl (1) barza neagra-ciconia nigra (1) baza de date"avibase" (1) biblia (1) bird (1) bird forum (1) bird song (1) birdforum-tv (1) biserica reformata Baia Mare (1) broaste (1) buha-bubo bubo (1) cantec (1) carti de ornitologie (1) carti despre pasari (1) casuta (1) cautare (1) ceas (1) centru de reabilitare (1) chira de balta-sterna hirundo (1) chire (1) chirghite (1) cioara (1) circ (1) ciudatenie (1) coccothraustes (1) cocor (1) codobatura de munte- Motacilla cinerea (1) codros (1) codros-Phoenicurus ochuros (1) cojoaica- (1) colaj (1) colegul (1) colibri (1) comert (1) conferinta (1) conservare (1) copaci (1) cor (1) corb (1) corcodel (1) corcodel mic- Tachybaptus ruficollis (1) cormoran mare (1) cotofana australiana -Gymnorhina tibicen (1) cotofana-pica pica (1) crane (1) cranes (1) creatie (1) cristelul de camp (1) curtea europeana (1) denumiri (1) denumiri limba maghiara (1) dese animate (1) desene copii (1) dezastru (1) dialog (1) digiscoping (1) din tren (1) diploma (1) diverse (1) eco (1) ecologizare (1) etetok (1) exponate (1) expozitie (1) facultatea de stiinte a universitatii Pitesti (1) fazan (1) felicitare (1) femela (1) fermierii (1) filmulete (1) flamingo (1) flori (1) fly bird (1) forum (1) fotograf de natura (1) fotograf din Ardeal (1) fotograf tanar (1) free (1) garlita mare (1) garlite (1) gasca cu gat rosu-branta ruficollis (1) geese (1) genesa (1) geneza (1) gheata (1) ghid Hamlyn (1) gradinite (1) gramafon (1) graur (1) gripa aviara (1) gyongybagoly (1) gyuruzes (1) halda de pirita Bozanta (1) happy new year (1) harta (1) huhurez mic-Strix aluco (1) human bird (1) hummingbird (1) idei pentru fotografiat pasari (1) imagini (1) in fata geamului (1) indrumator (1) inedit (1) inelare (1) inelari (1) info (1) international (1) interviuri (1) juvenil mierla (1) la multi ani (1) lacar de stuf-acrocephalus scirpaceus (1) lacul lebedelor (1) lebada pe Baraj Firiza (1) lege (1) legi (1) legislatiecomisia europeana (1) les oiseaux (1) linii (1) linkuri (1) lisita (1) lisite (1) ludak (1) maci (1) madarfutty imitacio (1) mancarea mierlei (1) maracinar mare (1) masa pasarilor (1) materiale de constructii (1) melci (1) mere (1) mierla (1) mierla-Turdus merula (1) mig (1) moartea lebedelor (1) monitorizarea pasarilor (1) muzeul judetean Pitesti (1) muzica de film (1) nagat (1) natura photo magazine (1) obicei (1) obiceiul pasarilor (1) observator (1) omul zburator (1) ornitologi (1) ornitologie (1) ou (1) ou de starc (1) owl (1) pagina web (1) parc national (1) pasare (1) pasare de metal (1) pasari Baia Mare (1) pasari CNDD (1) pasari Romania (1) pasari desenate (1) pasari din romania (1) pasari disparute (1) pasari exotice (1) pasari impaiate (1) pasari in apa (1) pasari la hranitoare (1) pasari radacini (1) pasari ranite (1) pasari.peisaj (1) pasarile se hranesc (1) peace corp SUA (1) peisaj Baraj-Firiza (1) peisaje (1) pelicani (1) pene de pasari (1) pescari (1) pescuit (1) pitigoi albastru (1) pitigoi mare -parus caeruleus ghinoaie sura-picus canus (1) plastic (1) plecarea berzelor (1) plimbare (1) poluare (1) potarniche -perdix perdix (1) poveste (1) presa (1) prescolari (1) presura (1) presura galbena-emberiza citrinella (1) pretectia pasarilor (1) prim ajutor (1) primavara (1) profil de pasare (1) proiectie (1) protectia animalelor (1) prundaras mic gulerat (1) ptigo codat-Aegithalos caudatus (1) radio (1) rapitor -uliu (1) rata sunatoare (1) reciclare (1) ringing (1) salvari pasari (1) sarbatori (1) satelit (1) save the birds (1) scanare (1) scoala Miresul Mare (1) scoala altfel (1) sfrancioc cu frunte neagra (1) show aerian (1) silvie mica (1) simpozion (1) simpozion national (1) site (1) soim (1) stac (1) starc rosu (1) starci (1) stol (1) stork (1) striga (1) strutc (1) sunetul naturii (1) tabara foto (1) taieri de copaci (1) targ (1) ticlean (1) traking (1) transindex (1) triluri (1) ungaria (1) urmarire (1) vanturel de seara (1) versuri (1) veverita (1) vizi madarak (1) vizita (1) vrabie de camp-paser montanus (1) vultur cu cap alb-haliaeetus leucocephalus (1) vulturul cu cap alb (1) water birds (1) wetlands (1) zboara pasare (1) zene (1) ziua mondial a apei 2013 (1) ziua mondiala a mediului 2014 (1) ziua mondiala a zonelor umede (1) ziua mondiala a mediului 2011 (1) ziua mondiala a zonelor umede 2014 (1) ziua pamantului 2014 (1)

COPYRIGHT

DO NOT USE ANY MY PHOTOS WITHOUT MY PERMISION !

All photos are protected by copyright and cannot be used or reproduced without the written consent of the owner.

COPYRIGHT

Toate fotografiile sunt creatiile mele personale si sunt titularul de copyright şi nu pot fi reproduse fără acordul scris al meu personal. --------- LEGEA nr.8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe