vineri, 30 octombrie 2009

EDUCATIE
DESPRE PASARI,PROIECTIE DE IMAGINI,CASUTE SI HRANITORI PENTRU PASARI SI IESIRI PE TEREN

http://roberthitter.blogspot.com/2009/03/activitati-de-ziua-pasarilor.htmlACTIVITATI DE ZIUA PASARILOR, DE ZIUA PAMANTULUI , MEDIULUI .....

Zona rezervatiei Bavna -Padurea Fersig este loc ideal pentru ore in aer liber , unde poti invata despre pasari despre flora si fauna unde poti studia tot ce este viu si tot ce este interesant . Copiilor le plac astfel de iesiri in aer liber . Sunt foarte receptivi si ar putea sa petreaca ore in sir punandu-ti intrebari si cautand raspunsuri .
In fiecare an se deruleaza diferite activitati educative , proiecte de mediu , dezbateri pe teme de mediu ,ecologie si protectia mediului, iesiri pe teren , vizitarea unor zone unde activitatiile sunt diferite , de la ecologizari pana la montatul casutelor pentru pasarele . Astfel de activitati ne unesc si ne fac mai tari sa protejam mediul asta sensibil pus la grele incercari de faptele negative facute de mana unor oameni cu rea intentie . Noi cei care suntem in imagine , iubim natura si credem in cea ce facem , Stim ca sunt tare putini care mai fac activitati fie de voluntariat fie de orice fel dedicat mediului si benefic naturi . Natura ne cheama sa fim impreuna si ne uneste in idealuri comune . Speram ca se vor alatura cat mai multi si ne vor urma exemplul. Ii asteptam cu drag !
---------------------------------------------------------------------


SUB CASUTA PASARILOR

In rezervatia Bavna s-au montat casute pentru pasari , cateva au fost deja distruse deodata cu taierile din acest perimetru al unor stejari seculari !!!

LA CEL MAI DREPT STEJAR DIN ARIA PROTEJATA
COPII VOR MONTA CASUTE PENTRU PASARI
Maini marunte si dornice sa faca un bine sau intrecut in confectionarea unor casute pentru pasarele .Este prima lectie in care se invata greu ,practica , practica dar au reusit .Cu un pic de ajutor fiecare copil a stiut sa confectioneze casute pentru micile inaripate . Abia au asteptat sa le monteze ....


SCOALA DIN MIRESUL MARE -MICI ORNITOLOGI,
ACTIVITATI DIN SCOALA,
INVATAM SA PROTEJAM PASARILE
O lectie despre pasari si despre protectia berzelor.Cu mare bucurie copii au aflat lucruri interesante despre pasari si despre protectia lor .Sa pornit si un concurs , cine deseneaza cea mai frumoasa pasare .Materialele educative , pliantele , afisele au fost de mare ajutor.

CADRE DIDACTICE SI COPII CU LUCRARILE REALIZATE DE ZIUA PASARILOR


Pe holul scoli desenele au fost expuse pentru a putea fi vizualizate de toti care intra in scoala .Grupul de mici ecologisti si ornitologi au creat nu numai desene ci si interes si pentru alti copi care se vor alatura activitatiilor care se vor derula in viitorul apropiat. Acesti minunati copii au fost indrumati de invatatori si cadre didactice ."Rezervaţia Bavna- colţ de rai

În aceşti 4 ani de când l-am cunoscut pe domnul învăţător, în fiecare primăvară am făcut câte o mică excursie la pădure.Pădurea este mare, ca şi frumuseţea ei. Momentele alese de domnul învăţător pentru a o vizita era perioada în care covorul multicolor de flori ne îmbia la cules. O singură floare nu aveam voie să o culegem. Era laleaua pestriţă, acea floare de coloare roz, cu puncte negre pe ea, în formă de cupe de la curţile împărăteşti.
Copacii imenşi în care predomină stejarul , fac ca o mulţime de păsări, de la cele mai mici până la stârcul cenuşiu, să-şi găsească locul unde-şi clocesc ouăle şi-şi cresc puişorii.
În timpul excursiilor ne-am întâlnit cu elevi din Baia Mare, din Lucăceşti şi am legat prietenii. De fiecare dată am avut oaspeţi de seamă, cu adevărat pasionaţi de natură, care ne.au îndemnat să avem grijă de ea: să plantăm arbuşti, să punem căsuţe pentru păsărele, să ducem provizii iarna pentru animalele din pădure, să îngrijim animalele fără stăpân sau rănite, să nu trecem nepăsători pe lângă mizeria lăsată de alţii. Trebuie să mulţumim pentru aceasta profesorilor: Ioan Nădişan, Marcelina şi Radu Hotea,. Cornelica Mureşan, Alexandrina Ciontea, Vasile Mărieş , domnilor de la Garda de mediu : Dănilă Vlad, Robert Hitter şi silvicultorilor Alin Ghita şi Gheorghe Lazăr.
De abia aşteptăm să ne reîntoarcem în mijlocul acestui “colţ de rai” pe care asemeni păsărelelor îl iubim nespus de mult!
Chiorean Elias Adrian
Mărieş Ioana Andreea "

------------------------------------


SCOALA DIN DUMBRAVITA (MM)
In Dumbravita proiectia despre pasari a fost urmarita cu liniste si seriozitate . O lectie despre flora si fauna au putut fi invatate din urmarirea unor imagini fotografiate din natura . Un real interes a reprezentat acest nou mod de invatare . Proiectiile despre animale , pasari , flora si fauna sunt complementare studiilor ce sunt predate in scoli si licee. Copii accepta mai usor proiectiile de imagini in care pot vedea si pot sa puna si intrebari .Este foarte benefic si foarte stimulativ .Perceperea vizuala si discutiile despre ceva ce poate fi si vazut era mai bine inteles de cei mici.


Discutiile despre "Sa protejam barza alba" a fost primit cu mare interes . SCOALA DIN SISESTI
Acesti minunati copii din Sisesti au asteptat cu foarte mare atentie si rabdare sa vada cum domnul director incepe sa puna in lucru aparatul de proiectie . In timpul proiectiei de imagini despre animale , pasari , flori , sau orice ce aparea proiectat pe perete ei au izbucnit de bucurie in urale si aplauze si mirati de frumuseti de culori si de contactul vizual cu ceva mare si frumos fie pasare sau fluture sau gaza sau caprioara ei nu se mai puteau opri din urale asa de mult le au placut ca se putea auzi de multe ori vauuuuuu da fain e . Mare le-a fost bucuria cand au putut vedea o insecta sau o pasare marita de cateva ori pe un peretele alb , a fost ceva de neuitat pentru ei .Orice detaliu a fost ceva fenomenal.Au pus intrebari multe ... Acesti copii mi-au intrat in suflet si cu bucurie pot spune ca abia astept orice ocazie sa le pot proiecta imagini despre pasari sau animale ce pot sa surprind din ce in ce mai greu in mediul lor natural .
Cu bucurie astept sa mai am ocazia sa le pot povesti despre experienta mea despre ce am vazut eu frumos si ce am vazut interesant in mirifica natura .Pentru ei au fost momente de basm si de povesti cum auzeam sa spuna un copil mai mare adaugand ,'nenea sunteti de la animal planet ca asa bine stiti sa le povestiti ". Eu zambind am spus mai in gluma , da povestesc, ca filmuletul nu are scris nu am mai apucat sa pun si scris ca animalele nu vorbesc si mi-a fost greu sa traduc

Copii au putut asculta si cantecele pasarilor inregistrate si redate , proiectate impreuna cu imaginiile pasarilor . Asta a fost acuma un an ... Anul acesta chiar inaintea de Ziua Pasarilor scriu si ma gandesc la distrugeriile din aria protejata de la padurea Bavna ,un loc care trebuie sa ramana neatins , trebuie sa ramana copiilor .Acestia trebuie sa beneficieze de aceasta padure si nu maini criminale care distrug .Este usor sa distrugi , dar greu sa cladesti ...Sper ca noi care suntem pentru un mediu , pentru o natura nealterata ,neatinsa , noi care suntem impotriva distrugerilor ne vom sensibiliza si ne vom uni, vom face ceva si nu vom lasam ca sa dispara o rezervatie asa frumoasa .Sa nu lasam ca acesti copii sa nu aiba parte de cea ce noi am avut. Salvati natura , salvati pamantul pentru copii nostri
Fotografiile de mai sus le-am realizat cu ocazia proiectiilor facute la scoliile sus amintite chiar in urma cu un an . Scoliile au avut proiecte de mediu , activitati in cadrul scolii unde am fost invitat sa imi expun fotografiile si sa fac proiectie de imagini despre natura ,flora si fauna . Multe imagini au fost realizate in cateva rezervatii naturale , arii protejate .

A fost frumos ... In acest an nu stiu cum va fi ...din pacate sunt obosit si bolnav .....imi este greu in fiecare zi . Dar nu ma las si incerc sa supravietuiesc cumva si eu ... Sunt dependent de natura , apa ,aer si de lumina .............

Niciun comentariu:

Etichete

filmulet (38) pasari (30) natura (20) zbor (16) observatii ornitologice (15) pitigoi mare -parus major (11) starc cenusiu-ardea cinerea (11) SOR (10) Vrabie-passer domesticus (10) milvus (10) pasari de apa (10) Egreta mare-egretta alba (9) copii (9) peisaj (9) Cluj Napoca (8) apa (8) casute-hranitori pentru pasari (8) muzica (8) photo contest (8) pitigoi albastru-parus caeruleus (8) proiect (8) protectia mediului (8) adunare SOR (7) barza-ciconia ciconia (7) birdwatching (7) concurs foto (7) iarna (7) pitigoi mare -parus maior (7) scoala (7) seminar (7) Baraj -Firiza (6) MIERLA- turdus merula (6) Midwinter Count (6) aripi (6) berze (6) gugustiuc-Streptopelia decaocto (6) hranitoare (6) pescarusi (6) rasarit (6) rata mare (6) sticlete -carduelis carduelis (6) ''Delta mea'' (5) Baia Mare (5) Delta Dunarii (5) Rate (5) activitati de ziua pasarilor (5) balta (5) codobatura alba-motacilla alba (5) corcodel mare-podiceps cristatus (5) educatie (5) la hranitor (5) lisita-fulica atra (5) migratia berzelor (5) peisaj cu rate (5) pescaras albastru-alcedo atthis (5) pitigoi (5) proiectii educative (5) protectia pasarilor (5) rata mare -Anas platyrhinchos (5) rata mare-anas platyrhyncos (5) starc (5) talpalatnyi zold (5) ziua pamantului (5) ARCER -asociatia de tineret ecologista -ARCER (4) Pitesti (4) TICLEAN -sitta europea (4) arie naturala (4) birdwatch (4) ciuf de padure-asio otus (4) cocosar-turdus pilaris (4) egrete (4) festival (4) film (4) gainusa de balta-gallinula chloropus (4) hranirea pasarilor (4) hranitor (4) iesire in natura (4) lebada (4) lebede (4) lebede de vara -cignus olor (4) muzeu (4) pasari comune (4) portret (4) raul Sasar (4) sarbatorim azi (4) ziua pasarilor (4) Aquila pomarina (3) Baia Mare Maramures MIDWINTER COUNT (3) Bavna-Fersig (3) Botgros -Coccothtraustes (3) Botgros -Coccothtraustes coccothraustes (3) CIUF DE PADURE - asio otus (3) Delta (3) Lastun de mal -Riparia riparia (3) RSPB (3) S.O.R. (3) S.O.R. observatii (3) SOR BAIA MARE (3) Tabara Nationala sor 2013 (3) Ziua pasarilor si a arborilor (3) apus (3) birds (3) braconaj (3) cinteza-fringilla coelebs (3) clip (3) desene (3) directiva pasari al C.E. (3) ecologie (3) excursie de documentare (3) expozitie fotografica (3) film pasari (3) filmuletz (3) gugustiuc (3) lac (3) lebada-Cygnus olor (3) migratia (3) migratie (3) monitorizare (3) pasari Cluj (3) pasari din parcurile noastre (3) paser domesticus (3) pitigoi sur-parus palustris (3) rapitor (3) rata cu gat castaniu-aythya ferina (3) rata mare-anas platyrhynchos (3) rate pe Baraj Firiza (3) rate pe Sasar (3) recensamant (3) recensamant si sincron de iarna al ciufilor de padure (3) rezervatie naturala (3) starc cenusiu (3) studiul pasarilor (3) sunete (3) sunetul pasarilor (3) uliu sorecar (3) vanatoare (3) ziua mondiala a zonelor umede (3) Adunare Generala S.O.R.-2013 (2) B/W (2) BALD EAGLE juvenile (2) Bucuresti (2) CALIFAR ROSU - tadorna ferruginea (2) Eurobirdwatch 2009 (2) Eurobirdwatch 2010 (2) Eurobirdwatch 2014 (2) Gaita - Garrulus glandarius (2) MIERLA- turdus merula- femela (2) Macaleandru-Erithacus rubecula (2) Matasari-bombycilla garrulus (2) Muscar gulerat-Ficedula albicollis (2) NATURA 2000 (2) PITIGOI DE MUNTE - parus montanus (2) Randunica-Hirundo rustica (2) S.O.S. PASARI RANITE (2) Somes (2) TV (2) Trofeu premiul 1- GEF (2) Ziua internationala a pasarilor migratoare (2) acvila (2) afise (2) agricultura (2) arta (2) balastiera (2) barza (2) calatorie (2) cantece al pasarilor (2) ceata (2) chira de balta (2) cioara griva-corvus corone cornix (2) club ornitologic (2) cocori (2) corcodel mic (2) cormoran (2) creatii copii (2) cuib (2) darvak (2) desene cu pasari (2) eoliene (2) eveniment azi (2) ferastras mare-mergus merganser (2) filme (2) gaita (2) gaita-garrulus glandarius (2) gaste (2) gastele salbatice (2) golya (2) gps (2) grauri (2) great tit (2) hrana (2) hrana pasarilor (2) hranitoare Cluj (2) hu (2) lacul Bodi -Mogosa (2) lastun de mal (2) link (2) madarak (2) mancare (2) mici ornitologi (2) migratia gastelor salbatice (2) monitorizarea pasarilor comune (2) nagat-vanellus vanellus (2) nature photography contest (2) pasare pe creanga (2) pasari in arta (2) pasari moarte (2) pitigoi-Parus major (2) portret de pasare (2) prigorie (2) publicat (2) ramsar (2) randunele (2) randunica (2) rapitori (2) revista (2) salvare (2) scatiu-carduelis spinus (2) secvente (2) silhuette (2) starc rosu-ardea purpurea (2) stiri (2) studiul zborului (2) sturz de vasc-turdus viscivorus (2) uliu (2) vrabie (2) vrabii (2) world wetlands day (2) ziua internationala a biodiversitatii (2) ziua mondiala a mediului (2) ''Delta din Carpati'' (1) ''DesprePasari'' (1) 3 pozitii (1) A.P.I.A. ro (1) AIA (1) ASPA (1) AVIBASE (1) Accipiter nisus (1) Anser albifrons (1) Atlas (1) BBC-BIRDS (1) BIRD SOUNDS (1) Baia Mare Maramures MIDWINTER COUNT 2011 (1) Baia Mare Maramures MIDWINTER COUNT 2014 (1) Baia Mare Maramures MIDWINTER COUNT.vrabie de camp-paser montanus (1) Baile 1 Mai (1) Branta canadensis (1) CANAL TV BIRDWATCH (1) CQ (1) Centrul Vechi (1) Chechis MM (1) Creator (1) Curtea de Arges Vidraru (1) DE ZWAAN (1) DVS (1) Danestii Chioarului (1) Delta Dunarii-altfel (1) EBCC (1) EBCC 2013 (1) EXTRAORDINAR (1) Erdely (1) FAMILIA SYLVIIDE (1) Feed the birds (1) Fluierar negru-Tringa erythropus (1) Frunzarita galbena -Hippolis icterina (1) Fugaci mic - Caladris minuta (1) G.P.S. (1) Graur -sturnus vulgaris (1) H5 N1 (1) Haliaeetus leucocephalus (1) Herastrau (1) Hirundo Rustica (1) Hortobagy hu (1) Info Natura 2000 (1) Iordan Hristov (1) Japonia (1) KLM (1) Lacul Furtuna (1) Let's do it Romania (1) MM (1) Maliuc (1) Maracinar negru-saxicola torquata (1) Maramures (1) Mark Eaton (1) Merops apaister (1) Miresu Mare (1) Miresul Mare (1) Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Baia Mare (1) Muzeul Zoologic (1) Nagat- Vanellus vanellus (1) Nymphaea lotus var.thermalis (1) Olandezul zburator (1) PET (1) PNDR (1) PREMIUL 1 SAN REMO (1) Paraul Petea (1) Peisaj Delta (1) Petrescu Eugen pres S.O.R. (1) Piciorong- Himantopus himantopus (1) Podul Viilor (1) Prigorie-Merops apaister (1) Rasarit Delta (1) Repülj Madár (1) S.O.R. Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Baia Mare (1) SOR Satu Mare (1) Sasar (1) Sfrancioc rosiatic-Lanius collurio (1) Stancuta -Corvus monedula -juvenil (1) Starc de noapte-Nycticorax-nycticorax (1) Starc pitic-Ixobrichus minutus (1) Struthio camelus (1) Swan (1) Sylvia curruca (1) Tachymarptis melba (1) Tata (1) The birds of America (1) Ticlean -Sitta europaea (1) Transilvania (1) Tyto alba (1) WORLD MIGRATORY BiRD DAY 2011 (1) WORLD MIGRATORY BiRD DAY 2012 (1) WORLD MIGRATORY BiRD DAY 2013 (1) WORLD MIGRATORY BiRD DAY 2015 (1) WWD 2013 (1) Walt Disney (1) ZIUA EUROPEANA A PASARILOR (1) ZIUA EUROPEANA A PASARILOR 2012 (1) ZIUA EUROPEANA A PASARILOR 2014 (1) ZIUA MONDIALA A APEI 2012 (1) Zarnesti (1) Ziua Pasarilor 2012 (1) Ziua Pasarilor 2013 (1) Ziua Pasarilor 2014 (1) Ziua internationala a pasarilor migratoare 2012 (1) Ziua pasarilor si a arborilor 2014 (1) Zoltan Gergely Nagy (1) aburi (1) acuarele (1) acvila pomarina (1) adunare (1) alb negru (1) animatie (1) arbori (1) arhiva sunet (1) aterizare (1) avioane (1) avion (1) aviooane (1) bald eagle pelicani (1) barn owl (1) barza neagra-ciconia nigra (1) baza de date"avibase" (1) biblia (1) bird (1) bird forum (1) bird song (1) birdforum-tv (1) biserica reformata Baia Mare (1) broaste (1) buha-bubo bubo (1) cantec (1) carti de ornitologie (1) carti despre pasari (1) casuta (1) cautare (1) ceas (1) centru de reabilitare (1) chira de balta-sterna hirundo (1) chire (1) chirghite (1) cioara (1) circ (1) ciudatenie (1) coccothraustes (1) cocor (1) codobatura de munte- Motacilla cinerea (1) codros (1) codros-Phoenicurus ochuros (1) cojoaica- (1) colaj (1) colegul (1) colibri (1) comert (1) conferinta (1) conservare (1) copaci (1) cor (1) corb (1) corcodel (1) corcodel mic- Tachybaptus ruficollis (1) cormoran mare (1) cotofana australiana -Gymnorhina tibicen (1) cotofana-pica pica (1) crane (1) cranes (1) creatie (1) cristelul de camp (1) curtea europeana (1) denumiri (1) denumiri limba maghiara (1) dese animate (1) desene copii (1) dezastru (1) dialog (1) digiscoping (1) din tren (1) diploma (1) diverse (1) eco (1) ecologizare (1) etetok (1) exponate (1) expozitie (1) facultatea de stiinte a universitatii Pitesti (1) fazan (1) felicitare (1) femela (1) fermierii (1) filmulete (1) flamingo (1) flori (1) fly bird (1) forum (1) fotograf de natura (1) fotograf din Ardeal (1) fotograf tanar (1) free (1) garlita mare (1) garlite (1) gasca cu gat rosu-branta ruficollis (1) geese (1) genesa (1) geneza (1) gheata (1) ghid Hamlyn (1) gradinite (1) gramafon (1) graur (1) gripa aviara (1) gyongybagoly (1) gyuruzes (1) halda de pirita Bozanta (1) happy new year (1) harta (1) huhurez mic-Strix aluco (1) human bird (1) hummingbird (1) idei pentru fotografiat pasari (1) imagini (1) in fata geamului (1) indrumator (1) inedit (1) inelare (1) inelari (1) info (1) international (1) interviuri (1) juvenil mierla (1) la multi ani (1) lacar de stuf-acrocephalus scirpaceus (1) lacul lebedelor (1) lebada pe Baraj Firiza (1) lege (1) legi (1) legislatiecomisia europeana (1) les oiseaux (1) linii (1) linkuri (1) lisita (1) lisite (1) ludak (1) maci (1) madarfutty imitacio (1) mancarea mierlei (1) maracinar mare (1) masa pasarilor (1) materiale de constructii (1) melci (1) mere (1) mierla (1) mierla-Turdus merula (1) mig (1) moartea lebedelor (1) monitorizarea pasarilor (1) muzeul judetean Pitesti (1) muzica de film (1) nagat (1) natura photo magazine (1) obicei (1) obiceiul pasarilor (1) observator (1) omul zburator (1) ornitologi (1) ornitologie (1) ou (1) ou de starc (1) owl (1) pagina web (1) parc national (1) pasare (1) pasare de metal (1) pasari Baia Mare (1) pasari CNDD (1) pasari Romania (1) pasari desenate (1) pasari din romania (1) pasari disparute (1) pasari exotice (1) pasari impaiate (1) pasari in apa (1) pasari la hranitoare (1) pasari radacini (1) pasari ranite (1) pasari.peisaj (1) pasarile se hranesc (1) peace corp SUA (1) peisaj Baraj-Firiza (1) peisaje (1) pelicani (1) pene de pasari (1) pescari (1) pescuit (1) pitigoi albastru (1) pitigoi mare -parus caeruleus ghinoaie sura-picus canus (1) plastic (1) plecarea berzelor (1) plimbare (1) poluare (1) potarniche -perdix perdix (1) poveste (1) presa (1) prescolari (1) presura (1) presura galbena-emberiza citrinella (1) pretectia pasarilor (1) prim ajutor (1) primavara (1) profil de pasare (1) proiectie (1) protectia animalelor (1) prundaras mic gulerat (1) ptigo codat-Aegithalos caudatus (1) radio (1) rapitor -uliu (1) rata sunatoare (1) reciclare (1) ringing (1) salvari pasari (1) sarbatori (1) satelit (1) save the birds (1) scanare (1) scoala Miresul Mare (1) scoala altfel (1) sfrancioc cu frunte neagra (1) show aerian (1) silvie mica (1) simpozion (1) simpozion national (1) site (1) soim (1) stac (1) starc rosu (1) starci (1) stol (1) stork (1) striga (1) strutc (1) sunetul naturii (1) tabara foto (1) taieri de copaci (1) targ (1) ticlean (1) traking (1) transindex (1) triluri (1) ungaria (1) urmarire (1) vanturel de seara (1) versuri (1) veverita (1) vizi madarak (1) vizita (1) vrabie de camp-paser montanus (1) vultur cu cap alb-haliaeetus leucocephalus (1) vulturul cu cap alb (1) water birds (1) wetlands (1) zboara pasare (1) zene (1) ziua mondial a apei 2013 (1) ziua mondiala a mediului 2014 (1) ziua mondiala a zonelor umede (1) ziua mondiala a mediului 2011 (1) ziua mondiala a zonelor umede 2014 (1) ziua pamantului 2014 (1)

COPYRIGHT

DO NOT USE ANY MY PHOTOS WITHOUT MY PERMISION !

All photos are protected by copyright and cannot be used or reproduced without the written consent of the owner.

COPYRIGHT

Toate fotografiile sunt creatiile mele personale si sunt titularul de copyright şi nu pot fi reproduse fără acordul scris al meu personal. --------- LEGEA nr.8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe